Olcsóbb víz

 2010.02.26. 21:48

Mindannyian tapasztaljuk, Zsámbékon a vízdíj rendkívül magas. Nagyjából kétszer akkora, mint Budapesten. Az sem vigasztaló, hogy Pátyott még drágább. Ezért keressük a megoldást, hogy olcsóbb vizet vehessünk, vagy termelhessünk mi magunk. Három éve is hasonló volt a helyzet. Akkori kérdésemre, amelyet a vízműhöz és akkori felgyelőbizottságához intéztem, az volt a válasz, hogy a pesti víz nem ér el hozzánk, saját kutunk pedig nem alkalmas a fogyasztásra. Tavaly év végére derült ki, hogy ez a két állítás teljesen nem felel meg a valóságnak. A Zsámbéki-medence körvezeték Biatorbágyon keresztül ugyanis összeköt bennünket a Duna-vízzel. Most a vizet nagyjából 300 forintért vesszük Tatabányáról köbméterenként. Biatorbágyról ugyanezt 200-ért megkaphatnánk. Ehhez meg kellene győzni Herceghalmot és Etyeket, hogy ők is a biai Duna-vizet vásárolják.

Persze a Duna-víznek van ellentábora is. Ugyan lágyvíz, így a bojlereknek és mosógépeknek nem árt, de Mayer elnök úr szerint tele van gyógyszerszármazékokkal.

Másik lehetőség a saját kút beüzemelése. Ez 30-40 millió forintba kerülne, viszont így nagyjából 100 forintba kerülne egy köbméter kitermelése, azaz áfásan, ha a beruházást más forrásból tudjuk fedezni (pályázat), úgy a víz ára 200 forinttal lehetne alacsonyabb.

A víz ára azonban nem csak azért magas, mert drágán vesszük a vizet. A hálózatban nagyjából 20 százalék vész el. Ezért kell most beruháznunk a hálózat karbantartásába sok millió forintot. Ezt a rendszert ugyanis az elmúlt évtizedekben nem igen tartották karban.

Horváth alpolgármester úr az utolsó testületi ülésen napirend után szót kért, és informátorára hivatkozva arról tájékoztatott, hogy a Szövetkezet és még néhány cég egy külön vezetéken (amiről eddig nem tudtunk) olcsóbban veszi a vizet. Feltette a kérdést, hogy nem vehetnénk-e mi is erről a vezetékről a vizet, amely ugyanattól a szolgáltatótól érkezik. Ennek kivizsgálására szólított fel. Gasparek elnök úr, na jó Gasi megjegyezte, hogy a víz árának csak egy részét teszi ki az átvett víz ára, a többi a csatornadíjból és a rendszer fenntartásának költségeiből tevődik össze. Az ülésen jelen volt Bathó Lajos úr, a Német Kisebbségi Önkormányzat képviseletében, aki korábban a Szövetkezetben dolgozott, és megerősítette a vezeték létét. Ma telefonon sikerült beszélnem a Szövetkezet elnökével, aki megerősítette a vezeték létét, és az általuk vett víz árát is, ami sajnos magasabb, mint amennyiért mi vesszük. Ennyit tudunk ma este, hétfőn személyesen is találkozom az elnök úrral.

 

süti beállítások módosítása