Heti összefoglaló

 2010.03.07. 22:25

Hát ez lett belőle, heti összefoglaló. Készültem én többször is írni a héten, de olyan sürűre sikeredett, hogy végül nem jött össze. Pénteken családostul elutaztunk a feleségem szüleihez, és most értünk vissza.

A hét legrosszabb híre, hogy néhány - számomra jelentéktelennek látszó - formai hiba miatt nem fogadták be a hiánypótlás után a főtérpályázatunkat. Szerencsére van lehetőségünk fellebbezni, és ezt a holnapi napon meg is fogjuk tenni. Rengeteg közös munka és gondolkodás van ebben a pályázatban, ráadásul ebben az uniós ciklusban hasonló pályázattal már aligha fogunk találkozni. Igaz, hogy a 600 milliós pályázat mintegy 140 milliós önrésze nagy terhet róna az önkormányzatra, így mindannyiunkra, de a több évtizedes lemaradást még ezen az áron is érdemes behozni.

A csütörtöki testületi ülésen mély döbbenetemre a jelenlévők többsége levette a napirendről a töki csatornaberuházás kapcsán meghozandó határozati javaslatot. Ez arról szólt, hogy a Tök számára adott befogadó nyilatkozatunk csak abban az esetben érvényes, ha Tök képviselői aláírják az erről szóló szerződést is. Ez azért fontos, mert a csatlakozás feltétele a hálózathoz (amelyet a zsámbékiak pénzéből építettek ki) való csatlakozás közösen kialkudott feltétele annak az 56 millió forintnak a megfizetése (a fele természetben), amit a zsámbékiak már megfizettek. Ez a pénz a hálózat karbantartására és fenntartására kell. A nagyobb terhelés óhatatlanul szükségessé teszi ezt. Ezen túl arra is kérjük a töki önkormányzatot, hogy ha valóban szükséges a zsámbéki szakasz (390 méteres) felbővítése, akkor annak költségeit vállalják szerződésben. Ha ezt a szerződést nem kötjük meg, úgy csak partnereink jóindulatában bízhatunk. Polgári jogi szempontból ez azonban vajmi keveset számit. Magyarán könnyen előfordulhat, hogy utódaink hirtelen sok tízmilliós beruházást kénytelenek majd kifizetni a szerződés hiányában. Ezt nem sikerült elsőre minden képviselőnknek megérteni. Az ülésen jelen volt a mély meggyőzőerővel beszélő töki polgármester is, aki ezekre a kérdésekre megfoghatatlan választ adott. MÉgis elegendő volt ahhoz, hogy saját képviselőtársaim részéről elhangozzanak, a jószomszédi viszony, a barátság, majd az izomból lenyomás kifejezések, mely után a kérdést levették a napirendről.

Végül némi háttérbeszélgetés után péntekre összehívtam az ügyben a testület rendkívüli ülését, amelyen velem együtt nyolc képviselő jelent meg, és egyhangú szavazással elfogadtuk az előző napi határozatot az ügyben. Az ülések videón való megtekintését mindenkinek tanulságosnak tartom.

süti beállítások módosítása