Ma beadjuk a főtérpályázatot

 2010.01.05. 09:58

Ha rajta minden pecsét, és aláírás, ismét jelentkezem:)

Tegnap rendkívül küzdelmes napunk volt. Gyakorlatilag az egész nap a pályázat előkészítésével telt el. Az általunk megbízott pályázatíró és a városépítő mérnökök kisebb szakasza már hetek óta a központi területek tervezésén dolgozik. És igaza volt az egyik előkészítő találkozón Kollár Zsókának, amikor a terek alatt húzódó közművek kérdését felvetette. A szakmérnök ezek kiváltására, javítására 80 millió forintot irányzott elő.

Summa summárum, tegnapra a testületi ülésre a főtér beruházás összege a korábbi 500 millióról jócskán 600 millió fölé szaladt, nem beszélve az önrészről amely a korábbi 70-ről majd 150-re nőtt. Így aztán négy órán keresztül azzal voltunk elfoglalva, hogy melyik ujjunkat harapjuk meg. Hosszas vita után sikerült visszamenni 520 millióra, ekkor derült ki, hogy ezen felül még 80 millió a projektmenedzsment, a tervek, műszaki ellenőrök, engdedélyek beszerzésére is kell. Így végül 600 milliós pályázatot nyújtunk be.

El tudom képzelni, hogy egy ilyen beszámoló után nem látszunk teljesen épelméjűeknek. Ám a látszat csal:) Csak hogy érzékeltessem a probléma bonyolultságát, és azt, hogy min is tépelődtünk annyit. A legtöbb megpályázott terület (tér, lépcső, kert, burkolat) 85%-os támogatásban részesül. De a gazdasági funkcióval ellátott részek csak 30%-osban szolgáltatóház, piac). Mondhatnánk, hogy akkor minek akarunk ilyet? Azért mert kötelező legalább 10%-ban ilyet vállalni, de pontot a pályázat elbírálásánál csak akkor ér, ha a gazdasági funkciók értéke eléri a minimum 15%-ot. Azaz akárhogyan számolunk az önrész akkor is csak alig csökken, ha százmillióval kevesebbre pályázunk. Így aztán minden változtatási javaslat meglehetősen sok számolást igényel. (Az indirekt eredményszámítás egy négyismeretlenes egyenlet, mi azonban a becsléssel éltünk a helyszínen és az ellenőrzéssel:)) A mostani eredmény optimálisnak tekinthető, nem beszélve arról, hogy a második fordulóban, ha nyerünk, közösen a kiíróval még finomíthatjuk a projektet.

És végül egy jó hír: a kastély bérlője 7millió forinttal támogatja a pályázatunkat.

És még egy: a Talentis viszonylag rövid tárgyalások után úgy döntött, visszatérne Zsámbékra, és támogató nyilatkozatot készül adni pályázatunkhoz, amelyben megállapodunk arról, hogy az Akadémia utcában, a Zárdakert oldalában turisztikai célú beruházást hajt végre több mint 1milliárd forint értékben. A megállapodás szövegét tegnap elfogadtuk, most a cégen a sor.

süti beállítások módosítása