A mai közmeghallgatáson az alábbiakat közöltem:

Az önkormányzati törvény a polgármesterek munkájának segítésére létrehozta az alpolgármesteri tisztséget.

Szó szerint így szól a törvény:

34. § (1) A képviselő-testület - a saját tagjai közül a polgármester javaslatára, titkos szavazással a képviselő-testület megbízatásának időtartamára - a polgármester helyettesítésére, munkájának a segítésére alpolgármestert választ.

 (2) Az alpolgármester a polgármester irányításával látja el feladatait.

A polgármesteri munkát helyettesítés nélkül rendkívül nehéz végezni, gyakran előfordul, hogy egyszerre két helyen kellene lennem. Hasonló problémát vetnek fel a hivatalos utak is, amelyek alatt a helyettesítést biztosítani kell. A törvénynek nem csak a szövegéből, de szelleméből is következik, hogy a polgármester és helyettese között bizalmi viszonynak kell fennállnia, valamint az is, hogy a közvetlenül választott polgármesternek olyan alpolgármesterre van szüksége, akiben feltétlenül megbízik. A munkakapcsolat működésének a polgármester oldaláról tehát ez elengedhetetlen feltétele.

Közel négy évvel ezelőtt teljes bizalommal Horváth Lászlót jelöltem alpolgármesternek, sajnos azonban a tegnapi nappal ez a bizalom részemről teljes mértékben elveszett. Az alpolgármester úr – ezt tegnap a testületi ülésen is elismerte – legalább szombaton tudomást szerzett arról, hogy a Keresztelő Szent János iskolát lezárták a diákok és a tanárok előtt. Erről engem, mint a város polgármesterét – saját bevallása szerint – teljesen tudatosan nem tájékoztatott. Magam egy tévétársaságtól értesültem az ügyről vasárnap délben. Ezek után tudtam összehívni a rendkívüli testületi ülést, ahol egyhangú határozatokat hoztunk az iskola védelmében, tudtam konzultálni a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel és az érintett felekkel. Ezt a magatartást teljes mértékben elfogadhatatlannak tartom.

Ugyan a tavalyi évben is előfordult az, hogy a szeméttelep rekultivációját illető felhatalmazásomat írásban tagadta meg. Azóta más megbízást nem is adtam neki. A tegnapi nappal azonban, úgy gondolom végképp túllépett egy határt, ami már az önkormányzat működését is fenyegeti.

Minderre semmilyen személyes ambíció nem adhat felmentést, ezért a legnagyobb tisztelettel ezennel megkérem az alpolgármester urat, hogy önként mondjon le tisztségéről, ezzel megteremtve számomra és Zsámbék városa számára a normális működés lehetőségét.

A KÉSŐBBIEKBEN FELTÖLTÖM IDE AZ ALPOLGÁRMESTERNEK A KÖZMEGHALLGATÁSON FELSZÓLÍTÁSOMRA ADOTT VÁLASZÁT A JEGYZŐKÖNYV SZERINT. VÁLASZAI CSAK MEGERŐSÍTETTÉK ELHATÁROZÁSOMAT.

süti beállítások módosítása