Az ötlet blogom egyik kommentelőjétől származik. Azonnal jeleztem, hogy ez annyira helyénvaló gondolat, hogy kezdeményezni fogom az illetékeseknél a díjmentessé tételt. A mai napon meg is tettem ezt, és az ügy érdekében csatlakozásra kérem fel az érintett települések polgármestereit is. Íme a szakminiszternek írt levelem:

 

Zsámbék Város Polgármestere

 

2072 Zsámbék Rácváros u. 2-4.

Tel.: (36)-23-565-610, (36)-23-565-612  Fax: (36)-565-629

E-mail: polgarmester@zsambek.hu  Web: www.zsambek.hu

 

Ikt.sz.:60/2010.                                               Tárgy: M1 autópálya díjmentes használata

 

Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi

Minisztérium

 

Hónig Péter

miniszter Úr részére

 

Budapest

Akadémia u. 3.

 

1054

 

1440. Pf.1.

 

Tisztelt Miniszter Úr !

 

 

 Városunk a Nyugat-budai régió települései közé tartozik. E régió települései folyamatosan és dinamikusan fejlődnek, amely fejlődést sajnálatos módon a közlekedési utak fejlesztése nem követi.

 

 A településeken élő lakosok nagy része a fővárosba jár dolgozni, és a legtöbb szolgáltatás, kulturális program és szórakozási lehetőség is Budapesten érhető el.

 

 Mivel az M0-ás körgyűrű nyugati szektora még nem készült el, a 11. számú főút és az M1 autópálya között fekvő települések lakóinak munkába jutása és hazatérése a hatalmas forgalom miatt nehézkes és rendkívül időigényes. E településeken élők a zsámbéki lehajtónál – a 26 km-nél - érik el az M1-es autópályát.

 

 Az M1-es autópálya használata „csak” a 16 km-ig díjmentes, ezért a 16-os szelvénytől az autósok általában az 1-es utat veszik igénybe, amely egy szakaszon 2 x 1 sávosra szűkül le, emiatt a reggeli és délutáni csúcsidőszakokban rendszeres a torlódás és gyakori a közlekedési baleset.

 

 A zsúfoltság miatt nő az üzemanyag-felhasználás, és a levegő szennyezettsége is. Az 1-es út mellett nagyon sok olyan vállalkozás telepedett meg, amely jelentős kamionforgalmat bonyolít le, tovább fokozva ezzel a zsúfoltságot.

 

 Jelentősen javítaná a helyzetet, ha az M1-es autópálya díjmentes szakasza a zsámbéki lehajtóig tartana, így a forgalom nagy része az autópályára koncentrálódna, amelynek következtében várhatóan megszűnnének a torlódások.

 

  Ezúton kezdeményezem az M1 autópálya díjmentessé tételét a 26 km-es szelvényig. Szükség esetén javaslatunk alátámasztására forgalomszámlálást végzünk.

 

 

 Tisztelt Miniszter Úr!

 

 

 

 Kezdeményezésem megvalósításához kérem segítségét és támogatását.

 

 

 

Zsámbék, 2010. január 12.

 

 

 

 

                                                   Köszönettel:

 

 

 

 

 

 

                                                                        Lovas Lajos

                                                                        polgármester

 

 

 

 

 

 

Látta: ........................

dr. Malik Dean

jegyző

 

Címkék: m1 kezdeményezés zsámbék lovas lajos ingyenes autpálya szakasz

süti beállítások módosítása